درباره وبلاگ


به وبلاگ من خوش آمدید
موضوعات
آخرین مطالب
آرشيو وبلاگ
پيوندها
  • ادیسون
  • ردیاب خودرو

  • تبادل لینک هوشمند
    برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان جالب و آدرس mohsenk.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





نويسندگان


ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 21
بازدید دیروز : 4
بازدید هفته : 37
بازدید ماه : 37
بازدید کل : 2394
تعداد مطالب : 76
تعداد نظرات : 3
تعداد آنلاین : 1



جالب




قدم  اول :  عامل ویروس ایدز چیست؟ و چه عملکردی دارد؟

ویروس عامل بیماری اچ.آی وی  است که به محض ورود به اورگانیسم بدن این ویروس به گلبولهای سفید که نقش دفاعی بدن را بازی میکنند و ما را در برابر بیماری ها حفاظت میکنند , حمله می کنند و بسیار سریع شروع به زیاد شدن می کنند و کم کم تمامی نیرو و استقامت بدن را از بین می برند به طوری که بیمار شاید تنها از یک بیماری ساده مانند سرما خوردگی بمیرد بنابرین خود ویروس به تنهایی موجب مرگ بیمار نمی شود بلکه با ناتوان کردن سیستم دفاعی فرد آلوده  موحب مرگ می شود

 

ولی باید این را خاطر نشان کنیم که این ویروس بسیار ضعیف بوده و تنها در شرایط خاصی قادر به حیات است ولی وای به زمانی که ویروس وارد بدن انسان شود آن موقع تبدیل به هیولایی غیر قابل مهار خواهد شد که میزبان خود را طی مدتی (بستگی به پیشرفت بیماری و مصرف داروهای بیشگیری کننده از زیاد شدن ویروس دارد) از پای در خواهد آورد .

&lt;!--[if !vml]--&gt;&lt;!--[endif]--&gt;قدم دوم: تحولات عفونتی توسط ویروس


پس از آلوده شدن فرد توسط ویروس ایدز می تواند سالها بدون علایم بیماری سپری شود  و در طول این مدت بیماری بروز نکند اما بعد از اینکه متوجه شدیم آلوده به ویروس هستیم بسیار مهم و با اهمیت است که توسط یک متخصص و یا یک پزشک  تحت نظر قرار بگیریم و از داروهای بخصوصی استفاده کنیم .


در واقع ما امروزه درمان نهایی ایدز را نمی دانیم دارو ها تنها پیشرفت بیماری را بسیار کند می کنند و با قطع کردن دارو بیماری خودش را دوباره نشان خواهد داد و شروع به پیشروی سریع و حمله خواهد کرد



بعد از اینکه ما به این بیماری مبتلا شدیم ! در صورتی رعایت اصول پیشگیری را انجام ندهیم می توانیم ویروس را به دیگران منتقل کنیم .! انتقال می تواند همان موقعیت را برای فرد دیگری ایجاد کند حتی اگر شخص بیمار نشانه ای از بیماری نداشته باشد .

قدم سوم : راههای انتقال بیماری ویروس ایدز میتواند در مدت یک رابطه حنسی بدون محافظت (ابزار های کنترل مانند کاندوم )و یا از طریق خون یک شخص آلوده منتقل شود.

۱) در مدت یک رابطه حنسی بدون کاندوم :



یک مرد آلوده به ویروس می تواند بیماری را به زن منتقل کند . یک زن آلوده به ویروس می تواند بیماری را به یک مرد منتقل کندیک مرد آلوده به ویروس می تواند بیماری را به یک مرد منتقل کند.

۲)در مدت استفاده از یک سرنگ و یا یک سوزن که قبلا توسط یک شخص آلوده استفاده شده .

 وسیله ای است برای اتنقال خون آلوده بر جای مانده در سرنگ یا سوزن به شخص دیگر و ما در صورت استفاده از یان سرنگ آلوده به ویروس می شویم .حتی تمام ابزارهای برنده(چاقو تیغ &hellip;..) که موحب جراحت و تماس با خون آلوده می شود وسیله ای هستند برای انتقال بیماری به افراد دیگر !

۳)ویروس میتواند از طریق مادر الوده به فرزند منتقل شود در دوران حاملهگی ویا شیر دادن نوزاد یا زایمان


بنابرین راههای انتهال محدود و قابل کنترل است


۱) آیا در یک محیط کاری با شخص الوده به ایدز احتمال سرایت وحود دارد ؟

 در یک محیط کاری مانند اداره و یا در بخشهای مختلف اجتماع کارهای روزانه ای همچون دست دادن یا روبوسی کردن و یا در آغوش گرفتن و یا از نزدیک حرف زدن &hellip;&hellip;.. موحب انتقال نمی شود بنابرین رفتار ما با شخص آلوده باید همحون یک فرد سالم باشد

 ۲) ایا استخر رفتن با شخص الوده به ایدز خطری برای سایرین ندارد؟

  ویروس در بدن شخص آلوده  با رابطه جنسی و یا انتقال مادر به جنین و نوزاد و یا انتقال از سرنگ آلوده و فراورده های خونی و یا تماس با خون فرد آلوده با داشتن زخم در بدن خود که خون فرد آلوده به روی زخم ما بریزد و یا استفاده از تیغ و وسایل آرایشی دارای نوک تیز و برنده قابل انتال است . پس نگرانی نداشته باشید و راحت با دوستتان به استخر بروید

۳)آیا همسر شخص آلوده  به ایدز با خوابیدن در یک مکان و در یک محیط مشترک در خطر این بیماری نیست؟

همسر ان فرد آلوده به ایدز تنها باید در مسایل حنسی و موارد گفته شده در بالا دقت مضاعفی انحام دهتد چرا که این خطر بیشتر آنها را تحدید می کند با استفاده از کاندوم این ریسک بسیار کاهش می یابد و در سایر موارد خطری وحود ندارد تنها استفاده از کاندوم نباید فراموش شود حتی برای یک بار !!

۳)آیا حشرات مانند پشه این بیماری را منتقل می کند ؟

خوشبختانه حشره به خاطر مکیدن هیچگاه خون را به بدن فرد دیگر وارد نمی کند تنها خون را می مکد تاکنون موردی از انتقال بیماری بوسیله پشه گزارش نشده است.

۴) آیا در سلمانی ها و آرایشگاه ها احتمال انتقال ایدز از فرد آلوده به شخص سالم وجود دارد؟

متاسفانه خطر انتقال ویروس ایدز در این مکانها در صورت رعایت نکردن  نکات بهداشتی بسیار زیاد است به همین خاطرلازم است هر فرد برای خود لوازم شخصی جهت آرایش مو داشته باشد داشته باشد و در هر مراجعه با خود به آرایشگاه ببرد .و اگر در آرایشگاهی متوحه شدید که آرایشگر وسایلی مانند تیغ یا شانه یا قیحی را استریل نمی کند انجام این اعمال بهداشتی را به او آموزش بدهید  .  و اگر دیدید آن فرد بدون احساس مسیولیت به کارش به شکل گذشته ادامه می دهد در اولین فرصت  مرکز بهداشت را در حریان این امر قرار دهید ولی به خاطر بسبارید به آرایشگاهی بروید که اطمینان کافی به رعایت نکات بهداشتی را انحام می دهد .

  ۵) در صورت جراحت یک شخص آلوده حه باید انحام دهیم؟

در قدم اول فراموش نکنید که او هم انسان است و به کمک شما احتیاج دارد پس باید به او کمک کنید جراحت او برای شما مشکلی نخواهد داشت در صورت داشتن زخم و یا جراحتی در دست یا بدن خود شما بهتر است از دستکش استفاده کنید و بعد با خیال راحت به پانسمان و برطرف کردن زخم او بپردازید

 ۶آیا بیماری از طریق راههایی همچون روبوسی . دست دادن . عطسه کردن . صحبت کردن از نزدیک . و یا از طریق تلفن عمومی قابل انتقال است 

خیر . در رفتار های عادی و روز مره خطری وجود ندارد 


۷)  آیا استخر . دستشویی های عمومی و یا استفاده از حمام شخص آلوده موحب انتقال بیماری می شود؟ 

خیر تنها از طریق انتقال خون و سایر موارد قابل انتقال است

  ۸)  آیا این بیماری از طریق یک ظرف غذای مشترک و یا یک فنجان مشترک و یا وسایل شخصی قابل انتقال است؟

ظرف مشترک و فنحان مشترک خیر ولی وسایل مشترک مانند مسواک و برس احتمال انتفال بیماری وجود دارد چرا که گاهی به علت بیماری در دهان احتمال خونریزی وحود دارد و یا به علت نوک تیز برس و یا شانه ممکن است موجب جراحت پوست شده و مقدار کمی خون بیاید و همین مقدار اندک برای انتقال  بیماری کافی خواهد بود .


بنابرین بهترین کار استفاده از لوازم شخصی خودمان است

سایت پزشکان بدون مرز

 

نوشته شده در سه شنبه بیست و دوم اردیبهشت 1388ساعت 1:44 توسط علی



یک شنبه 21 اسفند 1390برچسب:, :: 14:43 ::  نويسنده : MOHSEN

  تماس جنسی نا امن


ویروس HIV از طریق مایع منی (همچنین شامل مایعی که قبل ازمنی خارج می شود) ، ترشحات دستگاه تناسلی زنان وخون افراد مبتلا به آن منتقل می شود و افرادی که با این ترشحات ، چه از طریق همجنس بازی و چه از طریق روش معمول جنسی ، تماس حاصل نمایند دچار عفونت HIV می گردند

وجود بیماریهای مقاربتی مثل سوزاک، سفلیس و همچنین زخمهای دستگاه تناسلی خطر آلودگی را چند برابر خواهد کرد.

بدیهی است اگر شما و یا همسرتان به عفونت HIV مبتلا نباشید از راه جنسی به این بیماری مبتلا نخواهید شد

 

بعضی از دلایل حاکی از آن می باشد که از طریق روابط جنسی دهانی نیز ممکن است فرد دچار عفونت HIV گردد.
گفتنی است که احتمال انتقال عفونت HIV از مردان آلوده به زنان در طول ارتباط جنسی به مراتب بیش از انتقال این عفونت به مردان می باشد و مایع منی آلوده ممکن است برای چند روز در واژن زن باقی بماند.
سلولهای ناحیة دهانة رحم نیز دارای استعداد زیاد برای ابتلا به عفونت HIV هستند. اگر چه زنان از طریق ارتباط جنسی در معرض بیشتری از ابتلا به عفونت HIV می باشند، ولی به یاد داشته باشید که جانسون، قهرمان بسکتبال از طریق داشتن ارتباط جنسی با یک زن مبتلا به این بیماری گردید.

زمانی که جانسون قهرمان بسکتبال اعلام نمود که به عفونت HIV مبتلا شده است، این نکته را خاطرنشان کرد که وی همواره به عنوان یک بازیکن تیم ورزشی مجبور به مسافرتهای فراوانی بود و هرگز در مورد داشتن ارتباط جنسی بازنان دارای عفت اخلاقی نبوده است.
در یک روزنامه چنین گزارش شد که به علت نبود عفت اخلاقی جانسون نمی داند که کدامیک از زنان، وی را مبتلا به این بیماری وحشتناک کرده است.
ابتلای افراد به عفونت HIV از طریق ارتباط جنسی معمول در بسیاری از کشورهای افریقایی و برخی از مناطق آمریکای جنوبی مشاهده می شود.
اگر چه در ایالات متحده این انتقال بیشتر از طریق روابط میان افراد همجنس باز صورت گرفته است، ولی در پسران جهان بیش از 75% موارد انتقال عفونت HIV از طریق داشتن روابط جنسی معمول با فرد آلوده بوده است که این روند در کشور آمریکا و کانادا به سرعت رو به رشد می باشد
بسیاری از زنان در آمریکا از طریق داشتن روابط جنسی با مردان آلوده به عفونت HIV دچار این بیماری می شوند هر چند که این مردان معتاد به مواد مخدر تزریقی نمی باشند.
 

همجنس بازی از روشهایی است که موجب ابتلای افراد به عفونت HIV می شود؛ به ویژه شخصی که مفعول واقع شده است، در معرض بیشتری از این آلودگی قرار دارد زیرا آلت تناسلی فرد موجب پارگی لایه های داخلی مقعد شده و این امر موجب می گردد تا HIV که درون مایع منی قرار دارد به راحتی وارد جریان خون شود.
 

 

 

 

سرایت از مادرآلوده به جنین در داخل رحم و یا انتقال به کودک درطی دوران شیردهی

 

ویروس HIV از مادر آلوده به کودک ممکن است در دوران حاملگی، هنگام وضع حمل یا کمی بعد از زایمان انتقال یابد.

HIV می&zwnj;تواند در شیر پستان زن آلوده وجود داشته باشد و به نوزادش منتقل شود اما با وجود داروهای خاص٬ شانس این انتقال بسیار کاهش می&zwnj;یابد هر چند در بسیاری از کشورهای در حال پیشرفت و فقیر، چنین داروهایی در دسترس نیست.

در کودکان٬ آلودگی به HIV  بسرعت به طرف ایجاد بیماری ایدز پیشرفت می&zwnj;کند و شانس زنده ماندن کودک هم کم است.

 

 

 

 

 

◄ استفاده مشترک از سرنگ و سوزن آلوده جهت تزریق

 

استفاده مشترک از سرنگ آلوده (که این عمل میان افراد معتاد به مواد مخدر تزریقی بسیار معمول می باشد ) و یا برخورد تصادفی با سوزن آلوده به عفونت HIV (گاهی اوقات این امر در مراکز پزشکی اتفاق می افتد) موجبات ابتلای افراد به عفونت HIV فراهم می آورد .

 

خالکوبی با سوزن آلوده؛ سوراخ کردن گوش بوسیله سوزن و وسایل آلوده؛ استفاده از مسواک و تیغ ریش تراش شخص بیمار؛ درمانهای دندانپزشکی، ختنه و یا جراحی های دیگر با وسایل آلوده از دیگر موارد انتقال HIV می باشد.

 

 

سرایت از طریق خون و فرآورده&zwnj;های خونی

 

در اوایل دهه 1980 عفونت HIV به سرعت میان افرادی که به علت ابتلا به بیماری هموفیلی مجبور به تزریق خون بودند افزایش پیدا نمود. افراد مبتلا به هموفیلی در هنگام خونریزی٬ خونشان منعقد نمی شود.به همین علت هنگام آسیب دیدگی مقدار زیادی خون از بدنشان خارج می شود. در اوایل شیوع اپیدمی ایدز بیش از نیمی از 20000 فرد مبتلا به هموفیلی دچار عفونت HIV گردیدند.
در میان دهه 1980 آزمایش تشخیص آنتی بادی HIV (این آزمایش وجود عفونت HIV را مشخص می نمود)&zwnj; دردسترس عموم قرار گرفت و بانک خون نیز آغاز به شناسایی خونهای اهدایی نمود. از سال 1987 به بعد دیگر هیچ فرد مبتلا به هموفیلی به علت تزریق خون دچار عفونت HIV نگردید.
اگر چه تزریق خون یکی از مواردی بود که افراد دچار عفونت HIV می شدند ولی هیچ فردی از طریق اهدای خون به این عفونت مبتلا نگردید. زیرا هنگام اهدای خون از سوزنهای یکبار مصرف استفاده می شد و نیز خونهای تزریقی قبلا از نظر وجود HIV بررسی می گردید.
 

 

 

 

راه&zwnj;های دیگر سرایت عبارتند از:

پیوند اعضا  و یا بافت آلوده به عفونت HIV .
 

 

 

 

 


شایعترین راه سرایت٬ تماس جنسی نا امن است.

در هنگام رابطه جنسی٬ همیشه و در هر شرایطی از کاندوم استفاده کنید.

  پوست سالم٬ یک سد بسیار قوی دربرابر ورود HIV وسایر ویروسها وباکتری ها است.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

ایدز (HIV) از چه راههایی سرایت نمی کند؟

 

دانستن روشهایی که از آن طریق عفونت HIV انتقال نمی یابد، بسیار مناسب و سودمند خواهند بود زیرا موجب می شود که افراد نگرانیهای بی مورد خود را در مورد ابتلا به عفونت  HIVکنار بگذارند.

 

٭ این عفونت از طریق تماسهای معمول دست دادن ، بغل کردن و درآغوش گرفتن ٬ عطسه و سرفه ٬ تماس داشتن دراتوبوس و یا قطار و وسایط نقلیه انتقال نمی یابد.

 

٭ HIV از طریق نیش حشرات و یا تماس با حیوانات منتقل نمیشود. (از آنجا که HIV در بدن حشرات قادر به زیست نمی باشد بنابراین بر اثر گزش حشرات مانند پشه ، فرد به عفونت HIV مبتلا نخواهد شد.)

 

٭ بر اثر پوشیدن لباس در فروشگاهها ،&zwnj; لمس دستگیره در پول و یا دیگر اشیائی که افراد مبتلا بدان دست بزنند، عفونت HIV منتقل نمی گردد.

 

٭  استفاده شریکی از تلفن٬ وسایل حمام٬ توالت&zwnj;های عمومی٬ نوشیدن آب از شیر آب و یا شنا در استخری که افراد مبتلا به نیز در آن شنا کرده اند نیز باعث مبتلا شدن فرد نمی گردد.

 

٭ تنفس هوای آلوده خون و غذای آلوده نیز فرد را مبتلا نمیسازد حتی به طور مشترک غذا خوردن، استفاده از لوازم آشپزخانه یکدیگر وسایل آرایش  و حتی مسواک نیز تاکنون موجب ابتلا افراد به عفونت HIV نگردیده است.

 

٭ تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر سرایت HIV از کودکان مبتلا به دیگر همکلاسان فرد بر اثر تماس های غیر جنسی به دست نیامده است و حتی کارمندانی که مبتلا به عفونت مزبور هستند با تماسهای غیر جنسی موجب ابتلا دیگر افراد نخواهندشد .

 

 

 

 

چرا بعضی افراد زمینه ی بیشتری برای ابتلا به عفونت HIV دارند؟

 

یکی از شگفتیهایی که در مورد انتقال عفونت HIV وجود دارد این است که هنوز هیچ رابطه ای مشخصی میان تعداد دفعاتی که فرد با یک شخص مبتلا به عفونت HIV رابطه ی جنسی داشته و ممکن است به عفونت مزبور مبتلا شود وجودندارد.

احتمال انتقال عفونت HIV با افزایش تعداد دفعات ارتباط جنسی با فرد مبتلا افزایش می&zwnj;یابد .

ولی بعضی از افراد استعداد بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارند بعضی از این افراد تنها با یک بار ارتباط جنسی با فرد مبتلا به عفونت HIV دچار این بیماری شده ولی بعضی دیگر در حالی که سالها دارای ارتباط جنسی با فرد بیمار می شوند مبتلا به عفونت مزبور نشده اند.

 

 

 

 

 

چگونه می توان احتمال ابتلا افراد به عفونت HIV را سنجید؟

 

گروهی از افراد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری ایدز قرار دارند. به یاد داشته باشید که منش رفتاری و سبک زندگی در این امر می تواند بسیار مهم و حایز اهمیت باشد جدول1  احتمال ابتلای افراد را به عفونت HIV نشان میدهد.

با مطالعة این جدول به خوبی متوجه خواهید شد که دانش آموزان و دانشجویان باید بیشتر مراقب خود باشند شما با مطالعة جدول مزبور می توانید بفهمید که تا چه حدودی در معرض ابتلا به بیماری ایدز قرار دارید بدین ترتیب که آیا همسر شما جزء گروهایی است که بیشتر در معرض ابتلا به عفونت HIV قرار دارد . (افراد همجنس باز و..) و یا این که همسر شما از وضعیت سلامتی خود اطلاع دقیقی دارد یا خیر.

شما از طریق جدول زیر خواهید فهمید که آیا شانس ابتلای شما به عفونت HIV کمتر از 1/1000 ، 1/1000 یا بیشتر از این میزان است.

گفتنی است اکثر افرادی که شما با آنها آشنا هستید شرایط خونی ناشناخته ای دارند به عبارت دیگر  این افراد تحت آزمایشهای تشخیصی عفونت HIV قرار نگرفته اند. اگر فردی غیر همجنس باز باشد جزء آن گروههایی که در معرض بالایی از ابتلا به عفونت مزبور قرار دارند نیست

مصرف الکل به نسبت بیش از مواد مخدر در میان دانشجویان معمول است. خوشبختانه از طریق مصرف الکل عفونت HIV منتقل نخواهد شد حتی اگر فرد از لیوان فردی که مبتلا به این عفونت می باشد استفاده نماید مبتلا به این بیماری نمی شود، ولی ذکر این نکته ضروری است که فردی که مشروبات الکلی می نوشد دچار اختلالات هوشیاری می شود وممکن است دقت لازم را حین رانندگی نداشته و یا اقدام به تجاوز جنسی نماید ویا در هنگام داشتن ارتباط جنسی اقدامات احتیاطی لازم را به عمل نیاورد.

طی مطالعات انجام گرفته 20 تا 25% دانشجویان دانشگاه ویرجینیا اظهار داشته اند که بر اثر مصرف مشروبات الکلی رفتار جنسی مناسب نداشته اند.


 

 

 

جدول:   احتمال ابتلا به عفونت HIV ناشی از داشتن ارتباط جنسی معمول

 

معیار احتمالی همسر

مشخص نبودن آزمایشهای سرم شناسی

یک بار برقراری ارتباط جنسی

 

500 بار برقراری ارتباط جنسی

همسر فرد جزء افرادی باشد که کمتر در معرض ابتلای عفونت HIV قرار دارند

استفاده از کاندوم لاتکس

1 در 50,000,000

1 در 110,000

عدم استفاده از کاندوم لاتکس

1 در 5,000,000

1 در 16,000

همسر فرد جزء افرادی باشد که کمتر در معرض ابتلای عفونت HIV قرار دارند

استفاده از کاندوم لاتکس

1 در 10,000

1 در 21

عدم استفاده از کاندوم لاتکس

1 در 1,000

1 در 3

آزمایش سرم شناسی HIV منفی همسر شما دارای عفت اخلاقی باشد

استفاده از کاندوم لاتکس

1 در 5,000,000,000

1 در 11,000,000

عدم استفاده از کاندوم لاتکس

1 در 500,000,000

1 در 1,600,000

همسر شما دارای عفت اخلاقی نباشد 

استفاده از کاندوم لاتکس

1 در 500,000

1 در 1100

عدم استفاده از کاندوم لاتکس

1 در 50,000

1 در 160

آزمایش سرم شناسی HIV مثبت 

استفاده از کاندوم لاتکس

1 در 5000

1 در 11

عدم استفاده از کاندوم لاتکس

1 در 500

2 در 3

 

 

 

 

 

 

جدول زیر احتمال انتقال HIV در روابط جنسی محافظت نشده را نشان میدهد:

 

 

احتمال انتقال HIV در یک رابطه جنسی

نوع رابطه جنسی

0.82%   (0.24 - 2.76)

رابطه مقعدی بدون محافظ با مرد آلوده

0.27%   (0.06 - 0.49)

رابطه مقعدی بدون محافظ با مردی که از نظر آلودگی، نامعلوم است

0.06%   (0.02 - 0.19)

رابطه مقعدی بدون محافظ مرد با زنی که از نظر آلودگی، نامعلوم است

0.05 - 0.15 %

رابطه واژینال بدون محافظ یک زن با مرد آلوده

0.03 - 5.6 %

,

:: 14:43 ::  نويسنده : MOHSEN

[ گزارش سازمان ملل متحد ]

در تصاویر زیر میزان پراکندگی بیماران مبتلا به HIV در سراسر جهان نمایش داده شده است . هچنین در تصاویر دیگر رشد این بیماری در سراسر جهان و همچنین پیش بینی خوش بینانه برای سال 2010 مشخص گردیده است

 

 

 

منبع گزارش سازمان ملل متحد در مورد ایدز

مطالب مرتبط :

همکاران شماره 54

مصاحبه ای جذاب با استاد حمید کاظمی هنرمند و پژوهشگر

لزوم توجه به مبلمان شهری

بررسی عوامل بزه دیدگی در خانواده

خلیج عربی یا توطئه غربی



یک شنبه 21 اسفند 1390برچسب:, :: 14:43 ::  نويسنده : MOHSEN

ایدز یا سرما خوردگی؟

برای اطلاعات بیشتر به ادامه مطلب مراجعه فرمایید

 

در سال 1981 هشت مورد و خیم از ابتلا به بیماری " کاپوسی سارکوما"، یکی از انواع خوش خیم تر سرطان که معمولا در میان افراد سالمند شایع است، در میان مردان هم جنس گرای نیویورک گزارش شد.تقریباً همزمان با این موارد، شمار مبتلایان به یک عفونت ریوی نادر در کالیفرنیا و نیویورک بالا رفت.با این که در آن زمان عامل شیوع ناگهانی این دو بیماری مشخص نشده بود، اما معمولا از این دو واقعه پزشکی به عنوان آغاز ایدز یاد می کنند.در طی یک سال این بیماری بدون نام، گسترش زیادی داشت تا سرانجام در 1982 آن را ایدز(Syndrome Deficiency Immune (Aquired نامیدند.به مرور شمار بیشتری متوجه این بیماری جدید شدند، چون گروه های گسترده تری از مردم، و نه فقط همجنس گرایان، را مبتلا می کرد.بیماران هموفیل و معتادان تزریقی با علائمی مشابه ایدز به پزشک مراجعه می کردند.همزمان با ظهور ایدز درآمریکا، درآن سوی اقیانوس آتلانتیک پزشکان در فقیرترین قاره جهان آفریقا، متوجه شیوع یک پدیده جدید بهداشتی شدند

این بیماری که در زبان محلی" اسلیم"(SLIM) &ndash; مرگ در اثرتحلیل تدریجی بدن &ndash; نام گرفته بود، در آفریقا به معضلی عمیق تبدیل می شد.در وهله اول پزشکان دلیلی نمی دیدند که ایدز، بیماری شایع درمیان همجنس گرایان آمریکای ثروتمند، را با اسلیم مرتبط بدانند.اما تحقیقات بعدی و شیوع علائمی مشابه درمیان زنان و دگر جنس گراها نشان داد که هر دوی این بیماری ها یکی بوده وهمان ایدز است.درهیاهویی از جنجال ها و ابهامات گسترده درباره این بیماری کشنده جدید، تلاش ها برای تشخیص علت بروز ایدز و نحوه انتقال آن، با شتابی بی سابقه آغاز شد.در سال 1984 یک گروه محقق آمریکایی به ریاست" رابرت گالو" اعلام کرد که آنها عامل بیماری ایدز را کشف کرده اند، یعنی همان ویروسی که ما آن را حالا اچ آی وی می خوانیم.البته این ادعا با اعتراض " لوک موننتیر" و گروه محققان فرانسوی او، که ماه ها قبل این ویروس را شناسایی کرده بودند، روبرو شد.در بحبوحه این جنجال ها محققان برای پیدا کردن درمان ایدز بسیج شدند: جستجویی که هنوز هم ادامه دارد.آزمایش های خون نشان داد که ویروس اچ آی وی سراسر جهان را در پنجه مهلک خود گرفته و در مدت زمانی کم به تمام قاره ها گسترش یافته است.تلاش ها برای درک این ویروس به موضوعی بسیار اضطراری تبدیل شد. این که از کجا آمده و چرا در قرن بیستم هم زمان در دو نقطه مختلف یعنی آفریقا و آمریکا ظهور کرده بود؟

منشا اچ ای وی
طبق شواهد روشن و قانع کننده ای که وجود دارد، شکی نیست که ایدز از ویروس اچ آی وی ناشی می شود. اما درحال حاضر تاکید بر این موضوع است که درک سر منشا ویروس اچ آی وی برای کشف واکسن و درمان های موثرتر امری حیاتی است.براساس آخرین تحقیقات در زمینه مختصات ژنتیکی اچ آی وی، عامل انتقال ایدز، مشخص شده این ویروس از ترکیب دو ویروس مختلف در میمون شامپانزه به وجود آمده است.این ویروس ها از نوع ویروس" اس آی وی"( Virus Simian Immunodeficiency ) هستند که در میمون ایجاد بیماری می کند.این تحقیقات نظریه ای رایج را که می گوید ایدز در طی یک قرن گذشته در جنگلهای غرب آفریقا ظهور کرده است، تایید می کند.درسال 1999 نشریه" نیچر" در شماره ماه فوریه خود یک نظریه عملی را به چاپ رساند که مورد حمایت گسترده کارشناسان این رشته قرار گرفت.براساس این نظریه ویروس عامل ایدز ابتدا از طریق یکی از زیر گونه های شامپانزه در آفریقا به انسان سرایت کرده است.به اعتقاد دانشمندان انسان اولین بار در نیمه نخست قرن گذشته در نتیجه شکار و تغذیه گوشت شامپانزه، سنتی که هنوز در آفریقا ادامه دارد، به این ویروس آلوده شد.اس آی وی در گذشته ای نه چندان دور وارد بدن انسان شد و پس از جهش ژنتیکی به اچ آی وی تبدیل شد.به احتمال قریب به یقین ناحیه گینه بیسائو درغرب آفریقا مکانی است که این نقل و انتقال درآن صورت گرفته است.بسیاری از دانشمندان بر این باورند که انتقال ویروس بیش از یک بار روی داده است، چون نمونه های گوناگونی از این ویروس، درانسان باعث بروز ایدز می شود.اما تعیین زمان دقیق انتقال از حیوان به انسان مشکل آفرین تر است.نکته قابل توجهی که در تحقیقات مشخص شد این بود که در قرن نوزدهم هیچ یک از میلیون ها آفریقایی که به زور به بردگی کشیده و به کشورهای خارجی منتقل شدند، به این ویروس آلوده نبودند

جسد زن ایدزی

                                            **********************************

ویروس HIV از طریق عمل جـنسی با در مـعـرض قـرار گـرفتـن غشـاءهـای مـخـاطی آلت تناسلی مرد، دهان، مهبل و مقعد با منی مبتلا به ویرس ایدز، پیش انزال، ترشـح هـای مـهبـلی یـا خـون انـتـقال مـی یـابد. چنین راه انتقال ویروس HIV غیر قابل پیش بــیـنـی میباشد. بعبارت دیگر شخصی ممکن است با یکبار عمل جنسی مبتلا شـود، و شخص دیگری چندین بار روابط جنسی داشته باشد و هرگز مبتلا نگردد. به عـلاوه، تعیین درصد احتمال ابتلا هنگام رفتارهای جنسی خاص قابل برآورد نمیباشد. فقط می توان در مورد هر رفتار، از واژه های پرخطر و کم خطر استفاده نمود. که با یک کاندوم ساده میتوان از آن پیشگیری کرد

 

پیشگیری از HIV و مواد مخدر

یک سوم مبتلایان به HIV گفته می شود که معتادان تزریقی هسـتـنـد. ایـن آمار شامل تـعـداد افـرادی کـه هـم زمـان با اعتیاد به مواد مخدر (تزریقی و غیر تزیرقی) یـا الـکـل، از طریق رفتارهای پر خطر جنسی دچار HIV می شوند، نمیـگردد. افرادی که آلوده به مواد مخدر هستند باید نکات زیر را رعایت نمایند:

پرهیز کلی از مصرف مواد مخدر
مراجعه به برنامه های درمان و ترک اعتیاد
استفاده از سرنگهای تمیز و خودداری از بکارگیری شراکتی سرنگ
دوری از ارتباط جنسی خطرناک یا هر نوع عملی کـه دیـگران را در مـعـرض خـطــر قرار دهد. ویروس HIV بطور مؤثر از طریق شستشوی مناسب وسایل استعمال مواد بـا آب تمیز از بین می رود.

پیشگیری از HIV و بارداری

هیچ کدام از برنامه های  پیشگیری از HIV به اندازه برنامه های پیشگیری در زنان باردار موفق نبوده است. 90 درصد از مـوارد بـیـماری ایـدز در کـودکان بـدلیل انتقال آن از طریق مـادر-فـرزنـدی روی میـدهد.

بـا نـبـودن واکسـن و درمان قطعی تلاش ما برای غلبه بر بیماری مسـری HIV بـایـد روی پیشگیری از آن تمرکز یابد. چـه اعـمـال جـنـسی بـاشـد، چـه مـصـرف مـواد مخـدر و چه  رفتارهای دیگری که فرد را در معرض خطر ابتلا قرار دهد، لازم اسـت مـردم از آموزشها و مهارتهای صحیح برای محافظت از خودشان بهره مند گردند.
از آنجایی که احتمال
تولید یک دارو و یا واکسن در آینده نزدیک کم می باشد، تلاش برای کاستن بیماری مسری ایدز باید به عـنوان هدفی اولیه بر پیشگیری از این بیماری تمرکز یـابد. پــزشکان و  ارائه کنندگان اقلام بـهداشتی باید نقش عمـده ای در ارائه مشـاوره و اطلاع رسانی های پیشگیرانه ایفا نمایند. برای پزشکان مهم است که بدانند پیشگیری از ایدز نیازی به مهارتهای مشاوره ای و مداخلات روانشناختی گسترده ندارد

ایدز در افریقا

ایدز در جهان

ایدز در ایران

با توجه به اینکه در مدارس ما برای نوجوانان  ودر رسانه های ما برای عموم مردم درباره ایدز و روشهای پیشگیری آن آموزشی داده نمیشود تنها چون حرف زدن در این باره همیشه بی ادبی خوانده میشود باید انتظار داشت که آمار ایدز در کشور افزایش بیابد از سویی چون اکثر بیماران  به گوشه نشینی و پنهان کردن بیماری از عموم  میپردازد تنها به  این دلیل  که متاسفانه در فرهنگ ما بیمار ایدزی را گناه کار میدانند  بدون توجه به اینکه بدانند اصلا از چه طریقی فرد بیمار شده است و...درنتیجه  اکثر بیماران  در سرشماری قرار نمیگیرند درنتیجه آمار فعلی مطمعنا آمار دقیقی نیست

 

 



یک شنبه 21 اسفند 1390برچسب:, :: 14:43 ::  نويسنده : MOHSEN

کشف داروی ایدز توسط محققان ایرانی

 اگرچه درباره آمار شیوع ایدز در ایران، اختلاف نظرهای فراوانی وجود دارد، اما این دلیل نمی&zwnj;شود که محققان ایرانی نسبت به پژوهش در حوزه ی این بیماری بی&zwnj;توجه باشند.

 

 شنبه 14 بهمن 1385 هجری شمسی، در سومین روز از دهه مبارک فجر، تالار امام بیمارستان امام خمینی دانشگاه علوم پزشکی تهران شاهد مراسم تجلیل از محققانی بود که نام ایران را به فهرست کشورهای پیشرو در مطالعات مرتبط با درمان ایدز، اضافه کردند.

 

آیمود (IMOD)، نامی &zwnj;است که برای داروی ایرانی ضد ایدز انتخاب شده است که برای اولین بار در جهان کشف شده است و کاملا ایرانی است.

 

در این مراسم، که با حضور دکتر کامران باقری لنکرانی، وزیر بهداشت و همتایان سابقش و جمعی دیگر از مسئولان نظام سلامت کشور برگزار شد، وزیر بهداشت، سخنان خود را با این جملات آغاز کرد: &laquo;ما اینجا می&zwnj;خواهیم در مورد بیماری حرف بزنیم که کابوس قرن نامیده می&zwnj;شود و تا کنون 25 میلیون نفر را به کام مرگ فرستاده است و هم&zwnj; اکنون حدود 40 میلیون نفر در جهان به آن مبتلا هستند.&raquo;

دکتر لنکرانی با اشاره به این&zwnj;که این دارو حاصل تلاش 6 ساله ی یک تیم پزشکی از متخصصان علوم پایه و بالینی و همکاری 15 مرکز در داخل کشور است، گفت: &laquo; در تحقیقات مربوطه معلوم شد، پس از یک دوره درمانی 90 روزه، حتی 2 سال پس از قطع دارو، اثرات تقویت سیستم ایمنی توسط دارو باقی می&zwnj;ماند و این در حالی است که آیمود دارویی است که اساس گیاهی داشته و بر خلاف تمام داروهای قبلی عوارض مهمی &zwnj;ندارد.&raquo;

 

  

 

برنامه ی مبارزه با ایدز در ایران

لنکرانی با اشاره به اینکه ایران تنها کشور منطقه است که داروهای ایدز را رایگان در اختیار بیماران قرار می&zwnj;دهد، گفت: &laquo;مطالعات زیادی در دنیا در زمینه داروهای موثر بر بیماری ایدز انجام شده که نتایج دلگرم &zwnj;کننده&zwnj;ای نداشته است، اما داروی جدید تولید شده در کشور با تقویت سیستم ایمنی و افزایش تعداد سلول های CD4 (سلول های دفاعی) بدن بیمار را در مقابل عوارض عفونت تقویت کرده و باعث عمر طولانی تری برای بیمار می&zwnj;شود.&raquo;

وزیر بهداشت گفت: &laquo;با وجود اینکه این داروی جدید در حال ثبت در اروپاست، برخی از کشورها خواستار استفاده از این دارو شده&zwnj;اند؛ چرا که این دارو می&zwnj;تواند به&zwnj;عنوان داروی همراه، در کنار داروهای ضد&zwnj; ویروس ایدز، تحول مهمی &zwnj;در درمان بیماری ایدز به ویژه در مرحله ی علامت دار شدن بیماری ایجاد کند و سال های عمر طولانی&zwnj;تر و با کیفیت بالاتری را برای بیماران ایجاد کند.&raquo;

 

داروی ایرانی ایدز یا همان " آیمود" می تواند تعداد سلول&zwnj;های دفاعی بدن فرد مبتلا به ایدز را که موسوم به سلول&zwnj;های CD4 هستند و کمبود آنها در این بیماران، باعث ایجاد عوارض ایدز و مرگ و میر بیماران می&zwnj;شود، افزایش دهد، یعنی سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. در نتیجه قادر است بیمار را از مرحله&zwnj;ای که به دلیل نقص ایمنی به شدت بی دفاع است، بیرون آورده و از عوارض بیماری و مرگ و میر بیماران مبتلا به ایدز پیشگیری کند.

 

 

برتری بزرگ داروی آیمود

در ادامه این مراسم، دکتر رسول دیناروند، معاون غذا و داروی وزارت بهداشت، پشت تریبون قرار گرفت و به قول خودش &laquo;مواردی را که ضروری می&zwnj;دانست&raquo; متذکر شد.

دکتر دیناروند گفت: &laquo;استراتژی درمان بیماری ایدز در حال حاضر در دنیا روی استفاده از داروهای ضد ویروس متمرکز است و در سال&zwnj;های اخیر چندین گروه از این داروها در دنیا عرضه شده که معمولا این داروها با قیمت بسیار زیادی وارد بازار دارویی می&zwnj;شوند. این در حالی است که اکثر بیماران مبتلا به ایدز در کشورهای جهان سومی&zwnj;زندگی می&zwnj;کنند که معمولا فقیر هستند.&raquo;

دکتر دیناروند در ادامه به درمان&zwnj;های ضد ویروسی و واکسن ایدز، به عنوان استراتژی&zwnj;های کنترل بیماری ایدز در جهان اشاره کرد و گفت: &laquo;علی رغم تلاش&zwnj;های زیاد، هنوز در مورد این استراتژی&zwnj;ها، موفقیت زیادی به دست نیامده است.&raquo;

معاون غذا و داروی وزارت بهداشت به داروهای تقویت کننده سیستم ایمنی در بیماران مبتلا به ایدز به عنوان استراتژی سوم اشاره کرد و ادامه داد: &laquo; امروزه به دلیل سختی مبارزه ی مستقیم با ویروس، توجه شرکت&zwnj;های داروسازی به سمت داروهایی معطوف شده که بتوانند با تقویت سیستم ایمنی بدن، بیماری را کنترل کنند. هم اکنون چندین داروی تقویت کننده ی سیستم ایمنی بدن انسان، توسط شرکت&zwnj;های بزرگ چند ملیتی داروسازی جهان تحت بررسی و تحقیق هستند و اولین دارویی که در این گروه از داروها مطرح شد، ولی متاسفانه به دلیل عوارض جانبی زیاد و شدید کنار گذاشته شد، "اینترلوکین 2" بود.&raquo;

وی با بیان این&zwnj;که نکته جالب در مورد داروی ایرانی ضد ایدز، استفاده از همین استراتژی جدید درمان ایدز در جهان است، گفت: &laquo;اگر دارویی وجود داشته باشد که سلول&zwnj;های دفاعی بدن فرد مبتلا به ایدز را که موسوم به سلول&zwnj;های CD4 هستند و کمبود آنها در این بیماران، باعث ایجاد عوارض ایدز و مرگ و میر بیماران می&zwnj;شود، افزایش دهد، می&zwnj;تواند بیمار را از مرحله&zwnj;ای که به دلیل نقص ایمنی به شدت بی دفاع است، بیرون آورده و از عوارض بیماری و مرگ و میر بیماران مبتلا به ایدز پیشگیری کند که این داروی جدید یا همان " آیمود" این قابلیت را دارد.&raquo;

 

داروی آیمود حاصل تلاش 6 ساله ی یک تیم پزشکی از متخصصان علوم پایه و بالینی و همکاری 15 مرکز در داخل کشورمان است که در تحقیقات مربوطه معلوم شد، پس از یک دوره درمانی 90 روزه، حتی 2 سال پس از قطع دارو، اثرات تقویت سیستم ایمنی توسط دارو باقی می&zwnj;ماند و این در حالی است که آیمود دارویی است که اساس گیاهی داشته و بر خلاف تمام داروهای قبلی عوارض مهمی &zwnj;ندارد.

 

 

چگونه آیمود باعث افزایش تعداد سلول&zwnj;های CD4 می&zwnj;شود؟

آنچه در مورد این دارو حائز اهمیت است و همه مسئولان امر روی آن تاکید داشتند، توانمندی داروی آیمود در افزایش تعداد سلول&zwnj;های CD4 است.

اما اینکه چگونه آیمود باعث افزایش تعداد این سلول&zwnj;ها می&zwnj;شود، سئوالی است که در حاشیه ی مراسم، دکتر دیناروند در مورد آن توضیح داد:

&laquo;مطالعاتی در حال انجام است که علت این موضوع مشخص شود، ولی هنوز مکانیسم این اثر به طور کامل مشخص نشده است. پروژه ی مشترکی بین محققان ایرانی و سوئدی در حال انجام است و در طول 3-2 هفته ی اخیر به سرنخ&zwnj;هایی رسیده&zwnj;اند که اگر تایید شود، یک اتفاق بسیار ارزشمند خواهد بود. چون اگر مکانیسم اثر یک دارو مشخص نشود، معمولا دفاع از آن دارو سخت می&zwnj;شود.&raquo;

 

اساس گیاهی داروی آیمود

یکی دیگر از نکات مهم در مورد داروی ایرانی ایدز یا همان آیمود، اساس گیاهی آن است. دکتر دیناروند در این باره&zwnj; گفت: &laquo;این دارو از سه گیاه و دو ماده ی شیمیایی که اثر آن&zwnj;ها در تقویت سیستم ایمنی بدن به اثبات رسیده، ساخته شده است. هم چنین گیاهان به کار رفته در این دارو پیش از این هم در طب سنتی ایران و جهان کاربرد داشته، اما تاثیر جدید آن&zwnj;ها در این دارو برای نخستین بار شناخته شده است.&raquo;

 

داروی ایرانی ضد ایدز یا همان آیمود، اساس گیاهی دارد. این دارو از سه گیاه و دو ماده ی شیمیایی که اثر آن&zwnj;ها در تقویت سیستم ایمنی بدن به اثبات رسیده، ساخته شده است.

 

 

تولید این دارو در ایران بر عهده کدام نهاد بوده و در کجا تولید شده است؟

دکتر دیناروند در این باره گفت: &laquo;این دارو با حمایت دفتر همکاری&zwnj;های فناوری ریاست جمهوری و توسط شرکت پارس روس که محققان بسیاری در آن مشغول پژوهش هستند، عرضه شده و در 6-5 سال گذشته کارآزمایی&zwnj;های بالینی مختلف&zwnj; چند مرکز دانشگاهی و بیمارستانی بر روی این دارو صورت گرفته است. همچنین پرونده این دارو مدت 3 سال است که در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تحت بررسی بوده و 2 ماه پیش به تایید کمیسیون قانونی ساخت داروها در وزارت بهداشت رسیده است.&raquo;

 

هنوز امکان تولید انبوه را نداریم

دکتر دیناروند در پاسخ به این سئوال که ما چقدر با تولید انبوه این دارو فاصله داریم، با اشاره به این که شرکت پارس روس یک شرکت تحقیقاتی بوده و فاقد امکانات لازم برای تولید انبوه این دارو است، گفت: &laquo;این شرکت در حال حاضر از امکانات مراکز دیگر مانند انستیتو پاستور ایران استفاده می&zwnj;کند و درباره تولید انبوه آن هم در نهایت خود شرکت پارس روس باید تصمیم گیری کند.&raquo;

منبع : همشهری



یک شنبه 21 اسفند 1390برچسب:, :: 14:43 ::  نويسنده : MOHSEN

پایگاه اطلاع رسانی پزشکان ایران

 

یک شرکت آمریکایى اعلام کرده است که ممکن است ظرف پنج سال آینده واکسن بیمارى ایدز در دسترس قرار گیرد.



یک شنبه 21 اسفند 1390برچسب:, :: 14:43 ::  نويسنده : MOHSEN

ایدز، طاعون قرن




 

لینک کوتاه این مقاله :
http://www.niazemarkazi.com/article/pdf/10002484.html

 

   ایدز، طاعون قرن

از مامور اطلاعات بیمارستان که سراغ بخش عفونی و ایدز را می گیرم، نگاهش تغییر می کند و کمی دلسوزی توام با سرزنش چاشنی آن می شود.


با طی کردن مسافتی نه چندان کوتاه در محوطه سر سبز و پر از درخت بیمارستان امام خمینی، ساختمان قدیمی از پشت انبوه درختان خود را نشان می دهد، بیش از نیم قرنی از عمرش می گذرد! لوح کاشیکاری شده وسط دیوارهای آجری معرفی می کند: بخش بیماری های عفونی!

در طول راه به این فکر می کنم که آیا مبتلایان به ایدز یا خانواده هایشان که از این مسیر برای رسیدن به بخش عفونی عبور می کنند، سرسبزی محوطه را می بینند یا فقط روزهایی را می شمرند که به پایان راه باقی مانده است.

با ورود به بخش، بوی مواد ضدعفونی کننده مشام را پر می کند؛ چند نفری در راهروهای بخش منتظر گرفتن خدمات هستند و وجود آنها در طبقه اول بخش و به صورت سرپایی نشان می دهد طاعون قرن هنوز آن روی خود را به آنها نشان نداده و تا بستری شدن در طبقه دوم راه کم یا زیادی در پیش دارند.

صحبت های جوان ۳۰ ساله که ۵ سال از مبتلا شدنش می گذرد، با زوج جوانی که ظاهرا به تازگی متوجه ابتلای مرد به HIV شده اند، توجه را به خود جلب می کند: اصلا نگران نباشید، این بیماری با سرماخوردگی و سردرد و بیماری های دیگر هیچ فرقی ندارد، مهم این است که به خودت برسی... .

با ورود ۲ کودک و ۲ نوزاد با ۲ پرستار یا کسانی شبیه به پرستارها حرف های مرد ۳۰ ساله و نگاه های پر از نگرانی زوج جوان را رها می کنم و نگاه کنجکاوم را به آن کودکان می دوزم؛ ولی دانستن این که این کودکان از یکی از مراکز بهزیستی برای معاینه ماهیانه و گرفتن دارو آمده اند و آن ۲ خانم هم مربی آنها هستند و نه پرستار، چندان خوشایند نیست، هرچند می دانی اگر مبتلا نبودند، بودنشان آنجا معنایی نداشت ولی نمی خواهی باور کنی!

نگاه معصوم دختر ۵ ساله به چشمان مربی اش است و ترس از سوزن های نمونه گیری که هنوز بعد از چند سال برایش عادی نشده، در نگاهش موج می زند.

بیماری ایدز پدر و مادرش را از بین برده و هیچ کدام از اقوام دور و نزدیک حاضر به نگهداری کودکی که ممکن است برای آنها خطر ابتلا به این بیماری را داشته باشد، نیستند و به ناچار مهشید کوچک در یکی از مراکز بهزیستی و در کنار مصطفی که حدودا ۳ ساله است و ۲ نوزاد ۶ ـ ۵ماهه که همه سرگذشتی مشابه او دارند، به صورت تقریبا ایزوله زندگی می کند.

● ایدز چیست؟

ایدز بیماری ای است که از ویروسی به نام ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) منتقل می شود.این ویروس به تدریج قدرت دفاعی بدن را کم می کند، به طوری که فرد طی سال ها به انواع عفونت ها و سرطان ها مبتلا می شود.

آلودگی با ویروس (اچ.آی.وی) دارای دو مرحله است، مرحله اول که دوره نهفته بیماری است و فرد آلوده دچار بیماری واضحی نیست؛ در این مرحله که تا سال ها ادامه خواهد داشت وجود ویروس فقط از طریق آزمایش خون قابل اثبات است و فرد در ظاهر کاملا سالم به نظر می رسد.

در مرحله بعد علائم بیماری بتدریج ظاهر می شوند و تمام اعضای بدن بیمار بتدریج درگیر بیماری می شوند. این مرحله ای است که آن را ایدز می نامیم.

در حال حاضر زمان متوسط بین عفونت با HIV و ظهور علائم ایدز ۱۰ سال است. (دوره کمون) این زمان به مقدار زیاد از فردی به فرد دیگر متفاوت است و به عوامل بسیار ازجمله وضعیت سلامتی، تغذیه، ورزش، روحی روانی و رفتارهای فرد بستگی دارد. در حال حاضر با تجویز درمان های موجود که تکثیر ویروس را مهار می کنند، می توان سرعت ضعیف شدن دستگاه ایمنی را کند کرد. همچنین می توان از بعضی از بیماری های همراه با ایدز پیشگیری یا آنها را درمان کرد. بنابراین تشخیص زودرس آلودگی به HIV امکان انتخاب های بیشتر درمانی و پیشگیری را فراهم می آورد.

اگرچه در شروع همه گیری بیماری ایدز شایع ترین راه های آلودگی استفاده از سرنگ های آلوده و فرآورده های خونی آلوده به ویروس بود، اما با گسترش این بیماری اکنون ارتباط ج__ن__س__ی شایع ترین راه آلودگی است.

اولین مورد بیماری ایدز در ایران در سال ۱۳۶۵ در یک کودک ۶ ساله هموفیل که از فاکتورهای انعقادی وارداتی آلوده به ویروس ایدز استفاده کرده بود، مشاهده شد و تاکنون در کشور بیش از ۲۰ هزار نفر مبتلا به ایدز شناخته شده اند و تخمین زده می شود میزان مبتلایان به ایدز در کشور بین ۶۰ تا ۸۵ هزار نفر باشد.

الگوی اپیدمیولوژیک ابتلا به ایدز در کشورهای مختلف متفاوت است؛ در کشور ما بیشترین مبتلایان به ایدز از طریق اعتیاد تزریقی بوده است، ولی به طور کلی در دنیا ابتلا به ایدز از طریق مسائل ج__ن__س__ی بیشتر است.

در گذشته جوانان یکی از گروه هایی به شمار می رفتند که به مراتب در مقابل HIV و ایدز ایمن تر بودند، اما امروزه بیش از نیمی از افرادی که آلوده می شوند را جوانان زیر ۲۵سال تشکیل می دهند. در این میان دختران نسبت به پسران به میزان بیشتری و در سنین پایین تری در معرض خطر آلودگی به HIV قرار گرفته اند.

● مرگ تدریجی یک رویا

مریم، پرستار جوانی است که تنها یک اتفاق ساده و پیش پاافتاده تمام آرزوهایش را بر باد داده است. شاید اگر ۶ سال پیش می دانست روزگار چنین سرنوشتی برایش رقم زده است، هیچ گاه از پذیرفته شدن در رشته ای که از دوران کودکی رویایش بوده است، این چنین خوشحال نمی شد.

ضعف جسمانی اش را ابتدا به حساب شب بیداری ها و گذراندن شیفت های کاری پشت سر هم گذاشت؛ اما اوضاع از آنچه فکر می کرد بدتر بود. قوای جسمانی اش روز به روز تحلیل می رفت. یکی از پزشکان بیمارستان به او پیشنهاد آزمایش خون داد، آزمایشی کامل. جواب آزمایش اما تلخ تر از آن بود که آن دکتر و دیگر همکارانش باور کنند: ایدز!

کاخ آرزوهایش به یکباره ویران شده بود، نگاه های پر از شک و ظن اطرافیان آزارش می داد، تمام روزها و لحظه هایی را که با بیماران گذرانده بود مرور کرد و بالاخره یادش آمد روزی را که به یک بیمار آمپولی تزریق کرده بود و وقتی می خواست سرپوش سرنگ را بگذارد و آن را دور بیندازد، سرنگ آغشته به خون بیمار به انگشتش فرو رفته بود و این پایان روزهای شیرینی بود که انتظارش را داشت.

سرگذشت این پرستار جوان تنها نمونه ای از صدها سرگذشتی است که فقط و فقط عدم آگاهی، عدم آموزش و بی توجهی به مسائل بخش بهداشت و درمان، رقم زده است.

در بخش عفونی از امنیت پرستاران خبری نیست؛ بارها اتفاق افتاده که بیماران معتاد مبتلا به HIV، برای گرفتن سرنگ یا گرفتن مرفین بیشتر پرستاران را مورد تهدید قرار داده اند و آنها نیز برای حفظ جان خود، خواسته بیمار را برآورده کرده اند. البته اینگونه بیماران مشکلات اجتماعی خودشان را دارند و ضرورت دارد که در کنار خدمات پرسنل بیمارستانی، یک مددکار اجتماعی به همراه نیروی انتظامی، وظیفه برقراری امنیت را در بخش بر عهده گیرند.

● مثلث اعتیاد، زندان، ایدز!

جلوی در اتاقش ۲ سرباز نشسته اند، شاید می ترسند فرار کند، از جلوی در نگاهش می کنم و اولین چیزی که نظرم را جلب می کند زنجیر نقره ای رنگی است که پایش را به لبه تخت بسته است، شلوارش مثل لباس زندانیان است.

۳ سال است زندانی شده و حدود۶ـ ۵ ماهی تزریقی بوده است و معلوم نیست ویروس را در زندان از چه کسی گرفته و یا چند نفر دیگر را هم مبتلا کرده است.

بیشتر بیماران مبتلا به ایدز بستری در بیمارستان امام خمینی معتاد هستند و مهم ترین مشکلی که بیشتر این بیماران عنوان می کنند، درد ناشی از نرسیدن مواد مخدر است که بعضی از آنها با خواهش و یا حتی تهدید درخواست تزریق مسکن مرفین می کنند ولی در این زمینه کاملا محدودیت وجود دارد.با توجه به این که به هر بخش تنها سهمیه محدود مرفین اختصاص داده می شود، این گونه نیست که به هر بیماری هر زمان که احساس نیاز کند، مرفین تزریق شود، چرا که قرار بر این نبوده که در بیمارستان های ما، مرفین جایگزینی برای مصرف مواد مخدر معتادان باشد و تنها به دلیل اثر ضددرد بودن آن در بیماران خاص مورد استفاده قرار می گیرد.

بیماران HIV بستری در بیمارستان امام و حتی سایر مراکز درمانی این چنینی که در بیشتر موارد معتاد هستند، دائما مواد مخدر می خواهند و از آنجا که این گونه خواسته هایشان برآورده نمی شود، همیشه معترضند.

در ۲ آمار متناقض که چندی قبل منتشر شده است مدیرکل بهداشت و درمان سازمان زندان ها و اقدامات تامینی گفته در ۲۰ درصد زندانیان کشور همزمان دو بیماری سل و ایدز با هم دیده شده است، در حالی که رئیس سازمان زندان های کشور در گفتگو با مهر اعلام کرد که تنها ۷/۱درصد زندانیان به ویروس HIV مبتلا هستند.

حتی اگر در دید خوشبینانه اش آمار دوم را بپذیریم، از آنجا که هیچ گاه خرید و فروش مواد مخدر در زندان ها به صفر نرسیده است، همچنان خطر شیوع ایدز در بین زندانی ها وجود دارد. از بخش عفونی بیمارستان امام خمینی خارج می شوم، چهره تک تک آدم هایی که اینجا دیده ام لحظه ای از جلوی چشمانم کنار نمی رود، نه آن کودکان معصوم که بدون هیچ گناه و اشتباهی با این بیماری به دنیا آمده اند و نه کسانی که قربانی یک اشتباه یا رفتارهای پرخطر خودشان شده اند و نه کسانی که در این دو گروه جایی ندارند و حتی خودشان هم نمی دانند که کجا و چطور به این بیماری مبتلا شده اند.

 



یک شنبه 21 اسفند 1390برچسب:, :: 14:43 ::  نويسنده : MOHSEN